Pastures de La Tria

Tradicionalment la paraula Pastura s'ha associat a Transhumància i habitualment s'ha parlat de Pastures d'estiu i Pastures d'hivern. El concepte era aprofitar l'aliment que proporcionaven a l'estiu els prats existents al Pirineu i pre-Pirineu amb ramats d'ovelles que necesàriament a la resta de l'any havien de buscarse l'aliment a les zones d'altitud mes baixa a on trobaven les pastures d'hivern.

El Lluçanès era pas obligat de molts d'aquests ramats durant la transhumància però no era una comarca caracteritzada per les pastures sinó per les masies, els conreus i els boscos, amb alguns ramats que aprofitaven rostolls i sotabosc com a pastures d'hivern.
Ramat transhumant.



         - A les masies del Lluçanès com La Tria a on hi havia vaques de llet, les tenien estabulades en quadres i si el temps ho permetia sortien a pasturar una estona per l'entorn de la casa, sempre vigilades per un vaquer, tot sovint un vailet.



Als anys 70 del segle passat apareix el "vailet elèctric", es a dir els tancats amb un fil conductor d'electricitat que produeix una enrampada quan es toca. Així ja es podien fer pasturar les vaques sense necessitat d'un vaquer.




Aviat es  varen començar a transformar conreus en prats amb una gran productivitat i fàcil maneig tant per la pastura com per l'aprofitament dels excedents de pastura com a farratges . . . i això va representar l'inici d'un canvi molt important en la ramaderia, la pagesia i el paisatge del Lluçanès Nord que es va convertir en una comarca caracteritzada per les Pastures.


La Tria reunia totes les condicions orogràfiques, climatològiques, abundància d'aigua, qualitat de les terres de conreu etc . . . per convertirse en una excel·lent finca de pastures per a tot l'any, i així va ser que a partir de l'any 1982 la vàrem convertir en la primera gran finca de conreu que es dedicava exclusivament a pastures, seu de un ramat de vaques de muntanya que va començar amb 100 caps i va arribar a mes de 200. Aquest ramat tan nombrós necessitava més pastures de les que podia produir la finca i els estius feia transhumància, com tradicionalment feien els ramats d'ovelles, cap a les pastures d'estiu del Pirineu.



A  partir de l'any 2006 vàrem introduir els cavalls d'esport  a La Tria amb un maneig semblant al de les vaques i durant uns anys vaques i cavalls compartien les pastures de La Tria.



Pocs anys mes tard degut al continu augment del nombre de cavalls de Endurance de Juma's Team, "desapareixen" les vaques de La Tria, i la finca es dedica exclusivament a pastures per a cavalls.


 
Al 2012 Juma's Team traslada els seus cavalls a una finca que ha comprat molt a prop de La Tria i afrofitant les infraestructures i les pastures existents, dediquem la major part de la finca a pupil·latge de cavalls en llibertat.